2.2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (5 voturi)

meci400doikestiCredem că este momentul cel mai potrivit pentru o schimbare majoră în fotbalul dâmboviţean! Şi când spunem acest lucru, ne gândim, în primul rând, la o modificare esenţială a sistemului competiţional - proiect fără de care niciun candidat n-ar trebui admis pe listele electorale!

 

Chiar dacă nu ştim cu certitudine care sunt toți potenţialii candidaţi la funcţia de preşedinte al AJF Dâmboviţa, pentru următorii 4 ani, credem ca fiecare trebuie să vină cu un proiect serios în vederea modificării sistemului competiţional. Dincolo de condiţiile de care dispun marea majoritate a echipelor din Liga a 4-a, ca să nu mai vorbim de Onoare, se impune o serioasă abordare a viitorului fotbalului dâmboviţean, actualul sistem fiind unul învechit. Ni se pare absurd, privind doar rezultatele şi clasamentul Ligii a 4-a, să se mai continue pe o serie cu 18 echipe, ca să nu mai vorbim de bazele sportive - multe fără... garduri împrejmuitoare şi tuneluri de protecţie, fără tribune, vestiare, apă curentă, grupuri sanitare sau chiar... curent electric! * Nu vrem să creadă cineva că propunerea noastră privind un sistem nou competiţional ar fi cea mai bună soluţie, dar o redăm cel puţin ca un punct de plecare şi o orientare pentru cei care trebuie s-o facă. Nu este prima oară când venim cu o astfel de idee, dar credem că acum este cel mai portivit moment pentru o astfel de schimbare. Ştim că actualul preşedinte se fereşte, din propriile declaraţii, de... play-off sau meciuri de baraj, dar fără aşa ceva nu se poate trece direct la un sistem nou... * Redăm mai jos, pe larg, proiectul unui nou sistem competiţional - începând cu sezonul 2019-2020, urmând ca cel care urmează, respectiv 2018-2019 să fie unul de tranziţie.

Liga a 4-a - serie unică cu 16 echipe
Liga a 5-a - două serii a câte 12 echipe fiecare
Liga a 6-a - patru serii a câte 12 echipe fiecare

Cum se va face... tranziţia?
LIGA a 4-a - serie unică cu 16 echipe * La finele sezonului competiţional 2018-2019, din Liga a 4-a, vor retrograda DIRECT în Liga a 5-a, ultimele 5 clasate - respectiv ocupantele locurilor 14, 15, 16, 17 şi 18 * Promovează direct în Liga a 4-a, 3 echipe - câştigătoarele celor trei serii ale Ligii a 5-a. Ocupantele locurilor 11, 12 şi 13 vor disputa meciuri de baraj - „tur - retur”, cu ocupantele locurilor 2 din cele trei serii de Liga a 5-a. Învingătoarele din meciurile de baraj, vor juca în anul competiţional 2019-2020 în campionatul Ligii a 4-a. Învinsele vor juca în anul competiţional 2019-2020, în Liga a 5-a

LIGA a 5-a - două serii a câte 12 echipe fiecare * La finele sezonului competiţional 2018-2019, câştigătoarele celor 3 serii ale Ligii a 5-a, vor promova în Liga a 4-a, pentru sezonul următor. Echipele clasate pe locurile 2 în cele 3 serii, vor susţine meciuri de baraj - „tur - retur”, cu ocupantele locurilor 11, 12 şi 13 şi Liga a 4-a, de la finele sezoului competiţional 2018-2019. Învingătoarele din baraj vor juca în Liga a 4-a, sezonul 2019-2020, iar învinsele în Liga a 5-a * În Liga a 5-a - două serii a câte 12 echipe fiecare, vor juca din sezonul competiţional 2019-2020, cele 5 echipe retrogradate direct din Liga a 4-a, cele 3 echipe învinse în baraj, 4 echipe promovate din Liga a 6-a (primele două clasate din fiecare serie) şi alte 12 echipe din Liga a 5-a - în fapt, ocupantele locurilor 3-6 la finele sezonului competiţional 2018-2019.

Liga a 6-a - 4 serii a câte 12 echipe fiecare

Sistemul de promovare - retrogrdare începând cu anul competiţional 2019-2020
Liga a 4-a - serie unică cu 16 echipe * Campioana judeţeană participă la barajul de promovare în Liga a 3-a * Retrogradează direct în Liga a 5-a, echipele clasate la finele sezonului pe locurile 15 şi 16. Promovează direct din Liga a 5-a, câştigătoarele celor două serii. Echipele clasate pe locurile 13 şi 14, la finele sezonului, vor susţine meciuri de baraj „tur - retur”, pentru promovare-retrogradare, cu echipe clasate pe locurile 2 în cele două serii de Liga a 5-a. Învingătoarele vor juca în campionatul următor în Liga a 4-a, învinsele în Liga a 5-a

Liga a 5-a - două serii a câte 12 echipe fiecare * Sistem de desfăşurare în două faze* Faza I - sistem regulat „tur - retur” (22 etape) * Faza a II-a - play off şi play out, „tur - retur” (10 etape) - fără înjumătăţirea punctelor! * În play off vor intra primele 6 clasate la finele sistemului regulat şi care vor juca pentru promovare: locul 1 din fiecare serie, la finele play off-ului, promovează direct în Liga a 4-a. Echipele clasate pe locul 2 în cele două serii, la finele play off-ului, joacă baraj de promovare-retrogradare cu ocupantele locurilor 13 şi 14 din Liga a 4-a (tur-retur) * În play out vor juca echipele clasate pe locurile 7-12, la finele sezonului regulat. Retrogradează direct în Liga a 6-a, la finele play out-ului echipele clasate pe locurile 11 şi 12 din fiecare serie. Echipele clasate pe locururile 9 şi 10 la finele play out-ului, vor susţine meciuri de baraj „promovare-retrogadare” cu ocupantele locurilor 2 din cele 4 serii ale Ligii a 6-a. Învingătoarele din baraj vor juca în campionatul următor în Liga a 5-a, învinsele în Liga a 6-a * Şi ca o completare: nu putem trece peste faptul că în actualul sistem, unul... hilar, retrogradează din fiecare serie de Liga a 5-a - serii cu câte 18 echipe, doar... ultima clasată, dacă nu cumva se retrage vreuna pe parcurs!

Liga a 6-a - 4 serii a câte 12 echipe fiecare * La finele sezonului competiţional - sistem „tur - retur” (22 etape), câştigătoarele celor 4 serii vor promova direct în Liga a 5-a. Echipele clasate pe locul 2 în fiecare dintre cele 4 serii ale Ligii a 6-a, vor susţine meciuri de baraj „tur-retur” cu echopele clasate pe locurile 9 şi 10 din Liga a 5-a.

Ce facem cu... juniorii?
Este clar că nu se poate renunţa la competiţiile juniorilor, motivele nemaifiind cazul să le expunem. Totuşi, organizatorul poate îmbunătăţi actualul sistem competiţional, foarte simplu, chiar renunţându-se la meciurile din „deschidere” - extrem de... matinale, mai ales când termometrele arată... 0 grade! * Echipele de Liga a 4-a şi a 5-a, vor fi obligate să înscrie cel puţin o echipă în campionatul judeţean al juniorior A1 sau B1. Competiţiile juniorilor ar urma să se desfăşoare în sistem unic, pentru toate cluburile şi asosciaţiile sportive - indiferent de Ligă, pe serii zonale cu turnee finale, pentru desemnarea campioanelor - care vor participa la „zonele” Campionatului Naţional al juniorilor A1 şi B1 * În plus, echipele de seniori din Ligia a 4-a şi Liga a 5-a, vor avea obligatoriu în teren - pe tot parcursul meciurilor, cel puţin un junior U19 şi doi juniori U21!

Cam aşa ar arăta proiectul nostru, pe care sincer ne-am bucura să-l susţină măcar unul dintre candidaţi!

Înainte de a continua navigarea pe website-ul nostru, te rugăm să citesti Politica Cookies și Politica de Confidențialitate. Detalii