Fotbalul românesc pare să fie în căutări, pentru că Federația Română de Fotbal a gândit un format inedit pentru ediția 2020/2021. Răzvan Burleanu le-a prezentat reprezentanților echipelor din eșalonul secund două propuneri, iar cea specială a avut votul majorității. Acum urmează ca această variantă să fie adoptată marți, 18 august, în Comitet Executiv, urmând ca țintarul să fie stabilit o zi mai târziu, iar startul noului sezon să aibă loc la 5 septembrie.
Prima variantă propusă în videoconfedința din 13 august, cu reprezentanții cluburilor din Liga 2, a fost ca sezonul să se desfășoare în mod normal, cu meciuri tur-retur între combatante. Ar fi rezultat 40 de etape, iar primele două locuri promovau direct, iar următoarele două jucau baraj cu echipe din play-out-ul primei ligi.
Cu această propunere au fost de acord doar cinci echipe (Pandurii, Viitorul Pandurii, Rapid, Farul și Ripensia). Pentru a doua variantă, expusă mai jos, au votat 12 cluburi. Dintre acestea 12 face parte și ASU Poli, care în primul rând și-a susținut propunerea pe care a făcut-o inclusiv public, cu două serii în Liga 2. Timișorenii au susținut apoi că dacă nu se merge pe două serii, atunci sunt de acord cu ”varianta inedită”. Alte patru echipe nu au votat, fiindcă reprezentanții lor nu au răspuns apelului.
Astfel, noul sezon de Liga 2 în timp de pandemie, ediția 2020/2021, va începe cu 21 de echipe la start, dacă Pandurii Târgu Jiu nu se va retrage în Liga 3.
Competiția regulară va avea doar 20 de etape, asta pentru că se va juca o singură manșă, turul, nu și returul. Ulterior, în funcție de clasări, echipele vor fi repartizate în trei grupe: una de play-off și două de play-out! În cazul în care Pandurii se retrage din Liga 2, atunci se va porni cu 20 de echipe și vor fi un total de 19 etape.
Primele șase clasate vor merge într-un play-off de promovare în care se va juca tur și retur, punctajul obținut în sezonul regular urmând a fi menținut.
La finalul sezonului regulat, primele două clasate promovează direct în Liga 1, în timp ce locul 3 și 4 din play-off-ul Ligii 2 vor juca baraj cu locul 8, respectiv 7 din play-out-ul Ligii 1.
În play-out vor merge echipele clasate pe locurile 7-21, repartizate în două grupe în funcție de pozițiile ocupate.
Astfel, într-o grupă vor intra locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18 și 19 din sezonul regular, iar în cealaltă grupă vor merge echipele de pe pozițiile 8, 9, 12, 13, 16, 17, 20 și 21.
Din grupa cu o echipă în plus urmează să retrogradeze ultimele trei clasate (locurile 6, 7 și 8), iar din cealaltă grupă doar două vor pica în Liga 3 (locurile 6 și 7). În plus, ocupantele locurilor 5 vor juca între ele un baraj de menținere în Liga 2. În total vor retrograda, astfel, șase echipe, pentru ca Liga 3 să treacă la șase serii.Și în play-out se intră cu punctajul obținut în sezonul regular, iar barajul dintre ocupantele pozițiilor 5 va fi în dublă manșă.
Această variantă inedită de Liga 2 va fi, cel mai probabil, valabilă doar pentru ediția 2020/2021, pe perioada în care pandemia pune probleme în desfășurarea normală a competițiilor sportive.
În noul sezon al Ligii 2, ediția 2020/2021, au dreptul să ia startul echipele: CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Petrolul Ploiești, Rapid București, Metaloglobus București, SCM Gloria Buzău, Farul Constanța, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ASU Politehnica Timișoara, Dunărea Călărași, Ripensia Timișoara, Universitatea Cluj, CSM Reșița, Concordia Chiajna, FK Csikszereda, Pandurii Târgu Jiu, Aerostar Bacău, Unirea Slobozia, CSM Slatina, U Craiova 1948 SA și Fotbal Comuna Recea.