“Oamenii sa aprecieze munca pe care o facem in acest domeniu, in care persoanele de valoare raman anonime” - sunt cuvintele lui Mircea Petrescu, unul dintre cei mai buni si mai apreciati antrenori de fotbal, din judet. Vezi interviul, integral, mai jos.
- Daca ar trebui sa va descrieti, in cateva cuvinte, cum ati face-o?
- Imaginatie, perseverenta, seriozitate, simt al umorului, spirit critic.
- De la Moreni au plecat jucatori cu nume, in fotbalul romanesc. In ce stadiu este acum fotbalul, la nivel de copii?
- In acest moment sunt 300 de copii si juniori, ce se pregatesc pentru a deveni fotbalisti. 100 la clasele de liceu (LTP Moreni), 90 la clasele de gimnaziu (LTP Moreni), iar 100 la clasele 1-4, pentru copiii aflati la cele patru scoli generale din oras.
- Ce satisfactii va ofera fotbalul juvenil?
- Relationarea permanenta cu toti copiii aflati sub intruire. Posibilitatea de a parcurge niste etape in dezvoltarea micilor jucatori, de la initiere, invatare, consolidare si perfectionare.
- Care sunt problemele de care va loviti, in prezent?
- As dori un teren sintetic de dimensiuni normale si conditii sociale si economice, mai bune pentru copii.
- Cat de usor/greu este pentru un pusti sa faca saltul spre fotbalul mare?
- Totul depinde de calitatea copilului, de modul cum asimileaza informatiile, incepand de la copii si pana la finalul junioratului. Sistemul actual permite copiilor de valoare sa joace la echipele de seniori, deoarece in toate ligile se joaca cu jucatori sub 19 ani. La Flacara, juniorii cu potential sunt incurajati si luati in pregatire cu seniorii si unii chiar joaca titulari.
- Care sunt pustii din Moreni spre care trebuie sa ne indreptam atentia?
- Daca as nominaliza pe unii cred ca as nedreptati pe altii. De aceea, va las sa-i descoperiti dumneavoastra. Oricum, fiecare grupa are cel putin doi-trei copii cu potential de performanta.
- Cum sunt campionatele judetene de fotbal (pentru copii), in 2017, comparativ cu ce s-a intamplat in anii anteriori?
- Spre deosebire de anii anteriori, in prezent femomenul copii si juniori a cunoscut o dinamica pozitiva, prin coborarea varstei de participare la competitii oficiale, de la 10 ani, la 7 ani. Numarul echipelor particpante s-a inmultit si jocurile se joaca pe teren, nu prin culise.
- Puteti sa ne povestiti cum era Andrei Ivan, ca junior?
- Ivan... un copil talentat, inimos, gogleter, altruitst, un jucator pus in slujba echipei si imposibil de anticipat. Avea tehnica in regim de viteza, gandire rapida in situatii limita, educatie. Pana la 14, cand a plecat de la Moreni, ne-a adus numai calificari la turnee zonale si semifinale, impreuna cu colegii sai de la grupa 1996-1997.
- Unde il vedeti pe Andrei Ivan peste doua – trei sezoane?
- Eu as dori ca el sa ajunga la un club formator de tineri jucatori din Europa, pentru ca are potential pe care il poate imbunatati.
- Ce va doriti pentru viitorul apropiat?
- Sa fim sanatosi. Oamenii sa aprecieze munca pe care o facem in acest domeniu, in care persoanele de valoare raman anonime.
- Care este cel mai indraznet vis pe care il aveti?
- Mi-am dorit, ca orice antrenor de juniori, ca unul dintre copiii descoperiti si pregatiti de mine sa joace pentru echipa nationala de seniori. Si, multumesc Lui Dumnezeu, am avut aceasta satisfactie. Sper sa fie doar inceputul unui lung drum al sau la nationala mare a Romaniei. Este vorba de Andrei Ivan.
- Un mesaj pentru cititorii nostri, de Paste?
- Prin intermediul dumneavoastra, as dori sa multumesc sotiei mele, Mihaela, care m-a inteles in cei 25 de ani de casnicie si a acceptat ca zece ore pe zi sa fiu plecat la antrenamente, iar sambata si duminica plecat la meciuri oficiale. De asemenea, le doresc cititorilor dumnavoastra Sarbatori Pascale fericite, alaturi de familiile lor si tot binele din lume sa le lumineze viata.
Sarbatori fericite!