Astăzi, vă propunem o nouă destinaţie de vacanţă, perfectă în sezonul rece, Rânca! În zonă sunt amenajate şase pârtii pe care se poate schia în condiţii bune.
Stațiunea Rânca este o alegere inspirată atât iarna, cât și vara, în special pentru turiștii care își doresc să scape de aglomerația orașului pentru câteva zile și să petreacă momente de relaxare.
Este localizată la aproximativ 1.600 m altitudine, pe versantul sudic al Munților Parâng, la numai 62 km nord-est de municipiul Târgu Jiu. Accesul se realizează pe Novaci – Transalpina – Sebeș (DN67 C, 18 km de Novaci)
Sezonul schiabil începe din noiembrie. La Rânca există şase pârtii de schi, cinci de dificultate medie și una pentru începători. Aceasta din urmă este dotată cu teleski, nocturnă, babyski și sonorizare.
CE MAI POȚI FACE ÎN AFARA SPORTURILOR DE IARNĂ
Stațiunea este potrivită pentru turiști și vara, când se pot practica plimbările cu ATV-ul, enduro-cu motor sau bicicletă-expediții 4x4, parapantă.
Există și numeroase trasee marcate:
Novaci-Valea Gilortului-Cabana Rânca. Traseul merge pe drumurile forestiere din Valea Gilortului. Timp de mers: 7-8 ore.
Novaci-Muntele Cerbu-Cabana Rânca. Marcaj: triunghi roșu. Timp de mers: 4-5 ore.
Baia de Fier-Cabana Peștera Muierii. Marcaj: traseu pe șosea modernizată. Timp de mers: 45 minute
Cimpa-Cabana Voievodu. Marcaj: triunghi roșu, pe drum forestier. Timp de mers: 2 ore.
Cabana Rânca-Muntele Urdele-Valea Iezerul-Cabana Obârșia Lotrului. Marcaj: triunghi roșu, bandă roșie, apoi triunghi roșu. Timp de mers: 7 ore.
Cabana Voievodu-Poiana Muierii-Cabana Obârșia Lotrului. Marcaj: triunghi roșu. Timp de mers: 6-7 ore.
Cabana Obârșia Lotrului-Groapa Seacă-Vârful Capra-Poiana Muierii-Cabana Voievodul. Marcaj: șosea, apoi potecă nemarcată, după care triunghi roșu. Timp de mers: 9-10 ore.
Lacul Calcescu-Piatra Tăiată-Vârful Mohorul-Muntele Păpusa-Cabana Rânca. Marcaj: bandă roșie, triunghi roșu, apoi șosea. Timp de mers: 6-7 ore.
Cabana Rânca-Vârful Păpusa-Curmătura Oltetului. Marcaj: triunghi roșu, șosea și potecă nemarcată. Timp de mers: 5 ore.
Curmătura Olteţului-Cheile Olteţului-Polovragi. Potecă nemarcată, drum forestier. Timp de mers: 5 ore.
SCURT ISTORIC
Ideea de a construi stațiunea Rânca a luat viaţă incă din anul 1930, când Banca Populară "Gilortul" din Novaci a concretizat proiectul lui Dumitru Brezulescu de a construi o stațiune. Pentru început au fost construite șase cabane, cu câte cinci camere fiecare. În anul 1937 cabana centrală din Rânca a fost dată în folosinţă. Pană în decembrie 1989, la Rânca s-au mai construit două cabane, una a OJT Gorj administrată de către Universitataea din Craiova și cealaltă a sindicatelor miniere din bazinul carbonifer al Olteniei. Stațiunea a rămas necunoscută, din cauza accesului dificil. Rânca a început să se dezvolte cu adevărat, rapid, odată cu proiectul Transalpina. S-au realizat inițial două pârtii, una de nivel mediu și una pentru incepători, cu nocturnă. Pe parcurs, au mai fost inaugurate incă două pârtii pentru incepători. Toate pârtiile au fost dotate cu teleschi. Există și un telescaun, care servește trei pârtii de ski care se află la poalele Vârfului Păpuşa. Rânca este locul perfect pentru iubitorii de snowboarding, snowmobil și schi exterm, deoarece terenul oferă condițiile ideale. Punctul cel mai atractiv este Vârful Păpuşa (2.135 m). Zăpada are aproximativ 2 metri din decembrie pană în aprilie.
UNDE TE POŢI CAZA
În zonă sunt câteva zeci de pensiuni, la care te poţi caza. Preţurile variază între 100 şi 200 lei camera, pe noapte, în funcţie de numărul de margarete şi numărul de mese (mic dejun sau demipensiune).
Pensiunea Eden, Ina Guesthouse, Valea Mariei, Roka sau Cetina sunt doar cinci dintre cele mai moderne pensiuni din Rânca.
CE SĂ MĂNÂNCI
Pastrama de urs, cerb la rotisor, căprioara flambată, sărmăluțe cu turtă, piftii sau miel la cuptor .
O parte din informaţii au fost preluate de pe:
https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-statiunea-ranca-cea-mai-spatioasa-si-comoda-statiune-din-arealul-muntilor-parang
http://www.cesavezi.ro/obiective-turistice/14-statiuni/645-statiunea-ranca
Surse foto:
http://www.ranca.org/ - Foto 1
http://www.ucv.ro/campus/puncte_de_atractie/cabana_ranca/prezentare.php – Foto 2
http://www.gds.ro/Local/Gorj/2017-12-08/statiunea-ranca,-pregatita-de-autoritati-pentru-sezonul-de-iarna/ - Foto 3
https://kissfm.ro/blogs/targujiu/2012/01/27/hai-la-ranca/ - Foto 4