ionlucian1Special / ”Și eu l-am cunoscut pe... ” se vrea a fi o rubrică în vom povesti despre mari artiști, oameni de cultură sau sportivi, pe care i-a avut sau îi are România. Scrierile noastre sunt... speciale, spunem noi, pentru că au în prim-plan întâlnirile pe care le-am avut cu respectivele personalități, de-a lungul anilor. Prima poveste o vom spune despre Ion Lucian, pe care l-am cunoscut personal în toamna anului 2011.

 

Era o bucurie să stai de vorbă cu Ion Lucian...
L-am cunoscut personal în toamna anului 2011, atunci când, reporter fiind la Digi 24, am început să fac o serie de reportaje la emisiunile ”Jurnal pentru copii” și ”Digicult”. Ion Lucian era la acel moment directorul teatrului ”Excelsior”, pe care l-a și înființat în anul 1990. Asta după ce a mai pus bazele unui alt teatru pentru copii, care, după cum veți vedea, ”i-a fost luat”. În puținul timp avut la dispoziție, am reușit să mă întâlnesc cu maestrul Ion Lucian de șapte-opt ori. Vorbeam cu dânsul și la telefon... Mereu îmi răspundea cu ”dragule”... De fiecare dată era vesel, prietenos și extrem de optimist, în legătură cu viitorul teatrului ”Excelsior”, pe care l-a iubit atât de mult!


Cine a fost Ion Lucian

Ion Lucian s-a născut pe 22 aprilie 1924, la București. În anul 1942 a absolvit Liceul ”Matei Basarab” și ”Academia Regală de Teatru și Muzică”, în 1945. A debutat pe scena Teatrul Național cu rolul ”Guliță”, din ”Coana Chirița”. În anul 1967 este cofondator și director al Teatrului ”Ion Creangă”. A jucat apoi pe scena Teatrului de Comedie. În anul 1990 devine fondator și director al Teatrului Excelsior. De-a lungul vieții a primit numeroase premii si distincții: Ofițer al Legiunii de Onoare – Franța, Societar de onoare al Teatrului Național, Cavaler al Ordinului Serviciu credincios în grad de Mare Cavaler.

Ion Lucian s-a stins din viață pe 31 martie 2012, la 88 de ani.


O carieră de peste 70 de ani!

Guliță, din ”Coana Chirița” a fost primul lui rol. Unul pe care Ion Lucian l-a ținut mintea toată viața. ”Am avut emoții. Evident! Cine nu are trebuie să se lase de profesie. Asta este o profesie de dăruire. Trebuie să dăruiești niște sentimente publicului și dacă nu ești în stare să le ai și să le comunici atunci cel mai înțelept lucru pe care poți să îl faci este să renunți. Pentru că altimteri este un chin toată viața”, spunea Ion Lucian.


ionlucian2


Peste 70 de roluri, în doar trei ani!

Puțini știu că Ion Lucian a primit nu mai puțin de 74 de roluri, în primii trei ani de teatru, stârnind atenția și simpatia unor artiști uriași ca George Calboreanu, Grigore Vasiliu Birlic sau Maria Tănase. ”Relația dintre noi și generația aceea trebuie privită din două aspecte. Din partea noastră, a celor tineri - Când intrau într-un culoar pe care ne găseam din întâmplare și noi, ne făceam afiș, ne lipeam de zid să nu le luăm aerul, să nu îi deranjăm. Îi respectam, îi iubeam, de la ei furam meseria, profesia. Din partea lor - Pentru mine la ora actuală e o inexplicabilă dragoste. Nu erau revendicativi, nu erau geloși, pentru ei apariția unui tânăr care avea talent era o sărbătoare.”


ionlucian3


A înfințat Teatrul ”Ion Creangă” dar i-a fost luat, spunea Ion Lucian.

”După șapte ani, dupa ce îi dusesem în vreo 30 de țări, în turneu, cu un succes nebun, în frunte cu SUA și Canada, după obiceiul românesc, s-a făcut o ordinărie... Mi-au înscenat un proces, am fost dat afară și mi-au luat copilul. Dar nu m-am astâmpărat pentru că vezi, acum, am făcut un nou teatru pentru copii.” – Ion Lucian


Peste 5.000 de reprezentații

Ion Lucian a trecut de bariera a 5.000 de reprezentații pe scena teatrului românesc! Un număr impresionant! De aceea Ion Lucian nu trebuie uitat niciodată! Cei care l-au cunoscut îl vor purta, cu siguranță, în suflete... Cei tineri, ar putea să îl redescopere și vor fi fascinați! Cu siguranță!


ionlucian4


Ion Lucian iubea sărbătorile de iarnă

Nu Crăciunul sau Anul Nou erau sărbătorile lui preferate! Nu! Seara de Sfântul Nicolae, atunci când venea Moșul, era pentru el un moment special. Asta pentru în copilărie, într-unul dintre anii în care nu spera să mai primească ceva, deoarece familia lui trecea prin momente dificile, Ion Lucian a avut parte de o surpriză... neașteptată! La geamul lui a fost așezată o ... portocală! Prea puțin pentru copiii zilelor noastre, ar spune mulți, dar ceva extraordinar, pentru el, în acea noapte. Maestrul Ion Lucian mi-a povestit că în acea noapte a lăsat portocala acolo, lângă o lumânare aprinsă, care o făcea să pară uriașă... Iar parfumul acelui fruct l-a urmărit toată viața!


Ion Lucian a fost mai presus de toate un om care a avea capacitatea de a însenina ziua oricui. În curând se vor împlini șapte ani de când am stat de vorbă ultima dată cu maestrul Ion Lucian. Dar țin minte și acum sfatul primit cu bucurie și pe care mi-a spus că l-a oferit, cu drag, oricui: ”fă-i fericiți pe cei din jurul tău și atunci ai o șansă de a spera și tu la fericire!”




*unele declarații au fost preluate de la Digi24, din materialele realizate la acea vreme, altele sunt arhiva personală.

Foto:
1- antena1.ro
2 – cotidianul.ro
3 – aarc.ro
4 – spynews.ro